Sortiment

Dosadašnje hercegovačko maslinarstvo uključuje 30-ak sorti, na prvom mjestu sa najpoznatijom hrvatskom sortom, oblicom. Uzgoj masline u Hercegovini obuhvaća hrvatske sorte: oblica, istarska bjelica, lastovka, levantinka, drobnica, žižula, karbonaca, rošinjola, krvavica, casaliva, buža, žutica; talijanske sorte: lećino, pendolino, ascolana, frantojo, cucco, maurinjo, carolea, coratina, ciperessino, itrana; francusku sortu picholine te španjolsko-grčke sorte: oliana, lećiana, hojiblanca, koroneiki, arbequina, arbosana, sikititta, podrumroi.

Većina sorti zahtijeva oprašivače, malo je sorti koje su samooplodne, stoga se prilikom podizanja novih maslinika treba napraviti sortna kompozicija koja će osigurati pouzdano i stalno plodonošenje u svim godinama uzgoja sa svim izazovima kojih uzgajivači trebaju biti svjesni.

Sve sorte masline su podijeljene u dvije skupine, uljarice i stolne sorte. Uljarice trebaju prevladavati u sortnoj kompoziciji jer one imaju veći sadržaj ulja u svojim plodovima u odnosu na stolne.